درمان جوش با گلیکولیک اسید

گلیکولیک اسید یکی از اسیدهای ضد جوش است. این آلفا هیدروکسی اسید که از نیشکر بدست می آید، می تواند به افرادی که به طور مداوم دچار جوش های و سایر مشکلات پوستی هستند، کمک کند.

حالا که این را می شنوید فورا به داروخانه ها برای تهیه اسید گلیکولیک مراجعه نکنید، چرا که مواردی وجود دارد که قبل از استفاده از گلیکولیک اسید باید بدانید، مثل مقدار مصرف و اینکه آیا برای نوع پوست شما مناسب است یا خیر. پس برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص ادامه این مطلب را بخوانید.

ژل گلیکولیک اسید
درمان جوش با گلیکولیک اسید

فواید گلیکولیک اسید برای پوست

زمانی که گلیکولیک اسید بر روی پوست مالیده می شود، باعث شکسته شدن پیوند بین سلول های لایه بیرونی پوست (سلول های مرده پوست) و لایه سلول زیرین می شود. بنابراین می توان گفت که اسید گلیکولیک نقش لایه بردار را ایفا می کند و باعث می شود پوست صاف و یکدست تر به نظر برسد.

در افراد مبتلا به آکنه، فواید گلیکولیک اسید این است که لایه برداری پوست باعث کاهش تجمع چربی و سلول های مرده ای می شود که در بسته شدن منافذ پوست نقش داشته است. در صورتی که منافذ پوست کمتر مسدود شود، پوست تمیز است و معمولا کمتر جوش می زند.

همچنین، گلیکولیک اسید می تواند بر سد خارجی پوست تأثیر بگذارد و به جای خشک کردن پوست، رطوبت آن را حفظ کند. این یک مزیت برای افراد مستعد آکنه است، زیرا بسیاری از داروهای ضد جوش مانند سالیسیلیک اسید و بنزوئیل پراکسید باعث خشک شدن پوست می شوند.

تحقیقات نشان داده اند که گلیکولیک اسید دارای خواص ضد باکتری و آنتی اکسیدان است، همچنین می تواند به بهبود پوست جوش دار کمک کند. همچنین گلیکولیک اسید با تحریک رشد کلاژن می تواند پوست را سفت تر کند.

مقاله مرتبط: نقش ویتامین سی در جوانسازی پوست

نحوه استفاده از گلیکولیک اسید

گلیکولیک اسید به اشکال مختلفی از جمله داروهای داروخانه ای بدون نسخه و با تجویز پزشک در دسترس است که شامل موارد زیر است:

  • پاک کننده های صورت
  • لوسیون اسید گلیکولیک
  • لایه بردار گلیکولیک اسید
  • سرم گلیکولیک اسید
  • پد های مراقبت پوستی

نکته مهم در خصوص استفاده از محصولات حاوی گلیکولیک اسید این است که ابتدا از مقادیر کم شروع به استفاده کنید البته غیر از مواردی که گلیکولیک اسید به تجویز پزشک استفاده می شود. شاید برای اولین بار بهتر باشد از شوینده های گلیکولیک اسید استفاده کنید تا ببینید آیا گلیکولیک اسید با پوست شما سازگار است یا خیر.

درمورد اسید گلیکولیک این چند مورد را بخاطر داشته باشید. اول اینکه گلیکولیک اسید نوعی لایه بردار شیمیایی است. اگرچه این اسید تاثیر سریعی همچون اسکراب ندارد، اما با گذشت زمان به عمق پوست نفوذ کرده و لایه برداری بیشتری انجام می دهد. تمام حرف ما این است که در صورت استفاده از گلیکولیک اسید نیازی به لایه برداری با اسکراب ندارید. در غیر این صورت ممکن است پوست صورت بسیار حساس شود.

همینطور در صورت استفاده از یک محصول حاوی گلیکولیک اسید، دیگر نیازی به استفاده از سایر محصولات دارای گلیکولیک اسید نیست. اغلب استفاده مداوم از یک محصول برای درمان لکه های پوستی کافی است. بعضی اوقات، شاید متخصص پوست لایه برداری با لایه بردار قوی تر و در مطب را توصیه کند، اما همیشه اینطور نیست.

مقاله مرتبط: 7 روش ساده برای درمان جوش با استفاده از پوست موز

عوارض جانبی گلیکولیک اسید بر روی پوست

گلیکولیک اسید برای همه مناسب نیست. برخی از افراد نسبت به گلیکولیک اسید حساسیت نشان می دهند که می تواند علائمی مانند ورم، خارش و احساس سوزش داشته باشد. لایه بردار گلیکولیک اسید برای افرادی که پوست خشک یا حساسی دارند شاید بسیار تحریک کننده باشد.

علاوه بر این عارضه ها، پوست برخی افراد در هنگام استفاده از گلیکولیک اسید نسبت به نور خورشید حساس تر می شود. بنابراین استفاده روزانه از ضد آفتاب می تواند به کاهش خطرات ناشی از نور آفتاب کمک کند.

چه کسانی می توانند از لایه بردار گلیکولیک اسید استفاده کنند؟

عکس لایه برداری پوست با گلیکولیک اسید
عکس قبل و بعد استفاده از گلیکولیک اسید

اگر رنگ پوست شما تیره است، در مورد چگونگی استفاده از گلیکولیک اسید با متخصص پوست صحبت کنید. معمولا همه می توانند از فواید گلیکولیک اسید بهره مند شوند، اما گاهی اوقات این اسید می تواند پوست های تیره را تحریک کرده و باعث بروز هیپرپیگمانتاسیون پس از التهاب یا لکه های تیره شود. با استفاده از گلیکولیک اسید رقیق و خودداری از استفاده بیش از حد محصولات حاوی گلیکولیک اسید می توان این خطر را کاهش داد.

عمق لایه برداری گلیکولیک اسید به غلظت آن بستگی دارد. به عنوان مثال، محلول گلیکولیک اسید یک درصد بر میزان pH سه لایه پوست تأثیر می گذارد، در حالی که محلول 10 درصد می تواند به 10 تا 20 لایه نفوذ کند.

غلیظ بودن لایه بردار به معنای بهتر بودن آن نیست. ژل گلیکولیک اسید رقیق باعث تحریک کمتر می شود و با پوست سازگار تر است. گلیکولیک اسید 1 تا 10 درصد موضعی در بازار موجود است و موارد غلیظ بیشتر فوری و فقط بر روی نقطه مورد نظر استفاده می شود.

شاید در اینترنت گلیکولیک اسید 30 یا 40 درصد نیز ببینید ولی این لایه بردارها مخصوص مصارف پزشکی هستند و نباید از آنها بدون نظارت متخصص پوست استفاده کرد. متخصص پوست می داند که این لایه بردارها چه مدت باید روی پوست بماند و همچنین آیا برای پوست شما مناسب است یا خیر.

گلیکولیک اسید و سایر اسیدها برای پوست

گلیکولیک اسید تنها اسید موجود در بازار برای درمان مشکلات پوستی نیست. چندین نوع آلفا هیدروکسی اسید و اسید طبیعی برای پوست وجود دارند که تولید کننده های محصولات آرایشی و بهداشتی از آن ها در محصولات خود استفاده می کنند. در ادامه نگاهی به اسیدهای مورد استفاده بر روی پوست می اندازیم:

هیالورونیک اسید

هیالورونیک اسید همان چیزی است که پزشکان آن را نگهدارنده رطوبت می نامند. این اسید، آب را به سمت بیرونی ترین لایه های پوست جذب می کند تا به جوانسازی و آبرسانی پوست کمک کند. این اسید مانند گلیکولیک اسید خواص لایه برداری ندارد بلکه در عوض برای نرمی و لطافت پوست مورد استفاده قرار می گیرد.

مشکلاتی در مورد pH گلیکولیک اسید و تاثیر آن بر چگونگی جذب هیالورونیک اسید توسط پوست وجود دارد. اگر می خواهید گلیکولیک اسید و هیالورونیک اسید را به طور همزمان استفاده کنید، بهتر است صبح ها از هیالورونیک اسید و شب ها از گلیکولیک اسید استفاده کنید.

در صورت استفاده همزمان از این دو محصول، احتمالا هیالورونیک اسید تاثیری روی پوست نداشته باشد.

مقاله مرتبط: فواید شگفت انگیز هیالورونیک اسید

لاکتیک اسید

لاکتیک اسید یک آلفا هیدروکسی اسید طبیعی (AHA) است که از اسیدهای شیر ترشیده تهیه می شود. این اسید همانند گلیکولیک اسید اثر می کند، زیرا با از بین بردن پیوند بین سلولهای مرده پوست، لایه برداری را بیشتر می کند.

مولکول های لاکتیک اسید بزرگتر از مولکول های گلیکولیک اسید هستند. بنابراین ممکن است به اندازه گلیکولیک اسید در پوست نفوذ نکند.

با این حال، طبق مقاله ای در یک ژورنال، لاکتیک اسید نسبت به گلیکولیک اسید پوست را کمتر تحریک می کند. پس اگر پوست حساس تری دارید، لاکتیک اسید می تواند لایه بردار بهتری برای شما باشد.

مقاله مرتبط: آشنایی با لایه بردار لاکتیک اسید

سالیسیلیک اسید

سالیسیلیک اسید، یک بتا هیدروکسی اسید است که تولید کنندگان محصولات آرایشی آن را از پوست درخت تهیه می کنند.

تفاوت بین بتا و آلفا هیدروکسی اسیدها در آبدوست و آبگریزی آنها است. آلفا هیدروکسی اسیدها محلول در آب هستند، بنابراین اگر در صورت استفاده دچار سوزش یا ناراحتی شوید، آب می تواند آنها را خنثی کند. بتا هیدروکسی اسیدها محلول در چربی هستند. در نتیجه، آنها می توانند به منافذ پر از چربی نفوذ کنند تا از تجمع چربی کم کنند.

سالیسیلیک اسید بر روی پوست بسیار چرب و داری جوش های سر سیاه و جوش های چرکی بسیار موثر است. گلیکولیک اسید و سالیسیلیک اسید هر دو می توانند به عنوان داروی ضدجوش موثر باشند.

نکته آخر در مورد اسیدها

اگرچه اسید و ترکیبات موثر زیادی (مانند رتینول) برای بهبود زاد و ولد سلول های پوستی (ترمیم پوست) موجود است، نکته مهم این است که از آن ها بیش از اندازه استفاده نکنید زیرا باعث خشک شدن پوست می شوند.

سالیسیلیک اسید و گلیکولیک اسید برای درمان لکه های پوست می توانند به خوبی با هم جفت شوند. اما استفاده همزمان از رتینول و گلیکولیک اسید شاید باعث خشکی بیش از حد پوست شود.

سایر موارد استفاده از گلیکولیک اسید

متخصصان پوست از گلیکولیک اسید علاوه بر درمان آکنه، برای درمان مشکلات پوستی زیر نیز استفاده می کنند:

این پتانسیل و کاربردهای مختلف گلیکولیک اسید، آن را داروی همه کاره برای افرادی کرده است که به دنبال بهبود ظاهر پوست خود هستند.

مقاله مرتبط: بهترین روش درمان جای جوش-حتی وخیم ترین آنها

درمان آکنه با ژل گلیکولیک اسید
درمان جوش با گلیکولیک اسید

برای درمان جوش، چه زمانی به متخصص پوست مراجعه کنیم؟

اگر مبتلا به آکنه مخصوصا موارد حادی مانند آکنه کیستیک هستید، بهتر است که قبل از استفاده از گلیکولیک اسید ابتدا توسط متخصص پوست معاینه شوید.

لیست متخصصین پوست وبسایت زیبانوس

مخصوصا اگر پزشك داروهایی مثل آنتی بیوتیك برای شما تجویز کرده باشد. ممکن است استفاده از گلیکولیک اسید با سایر محصولات با تولید چربی بیش از حد در پوست، باعث انسداد بیشتر منافذ شما شود و بیشتر از این که فایده داشته باشد باعث آسیب به پوستتان شود.

اگر مایل به لایه برداری پوست با گلیکولیک اسید هستید نیز باید به متخصص پوست مراجعه کنید. گلیکولیک اسید غلیظ اثرات لایه برداری بیشتری به همراه دارد که فقط باید نزد متخصصین پوست انجام شود.

طبق بررسی های مطالعات متعدد در سال 2013، لایه بردار گلیکولیک اسید می تواند 30 تا 70 درصد آکنه و اسکار آکنه را بهبود بخشد.

لایه بردار گلیکولیک اسید برای برخی از انواع پوست و پوست های تیره به دلیل خطرات ناشی از تحریک و ایجاد هیپرپیگمانتاسیون مناسب نیست.

مقاله مرتبط: تهیه چند ماسک صورت خانگی ضد جوش

راه های از بین بردن جوش های سرسفید به روش خانگی و دارویی

جمع بندی

لایه بردار شیمیایی
لایه برداری شیمیایی با گلیکولیک اسید

گلیکولیک اسید یک ترکیب چند منظوره در مراقبت از پوست است که می تواند به شما در درمان جوش و بهبود پوست کمک کند. به دلیل نگرانی درمورد تحریک و حساسیت پوست، بهتر است قبل از شروع استفاده با متخصص پوست صحبت کنید.

استفاده از محصولات حاوی غلظت کم گلیکولیک اسید می تواند باعث تطبیق پذیری تدریجی این لایه بردار با پوست و کاهش بروز خطرات حساسیت و تحریک پذیری شود. (منبع)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زیبایی کلینیکی

مقاله تصادفی

تغذیه

مراقبت های زیبایی

تناسب اندام