عمل کاشت مو چیست؟
فولیکول های مو تقریبا در همه مردان به اندازه کافی بصورت مادام العمر موجود هستند و اغلب آنها در یک منطقه نعل اسبی شکل در پشت سر متمرکز شده اند. به همین دلیل است که ریزش مو در اکثر مردان فقط از موهای بالای سرشان رخ داده و از موهای پشت و کناره های سرشان ریزش مو اتفاق نمی افتد.
عمل کاشت مو به معنای جدا کردن موها از ناحیه نعل اسبی شکل و قرار دادن آنها در نواحی دارای ریزش مو است. پس از کاشت مو، این موها به طور طبیعی رشد میکنند.
روش های مختلفی مانند روش FUT، FUE، FIT و SUT برای کاشت مو ابداع شده است که هر کدام با توجه به شرایط فرد و توسط تشخیص پزشک ممکن است انجام گیرد. برای آشنایی بیشتر با انواع روش های کاشت مو به صفحات زیر مراجعه نمایید.
گرافت (Graft) چیست؟
برای شمارش موی کاشته شده از اصطلاح گرافت استفاده می شود. هر گرافت مو مجموعه کاملی از بافت های لازم برای رشد مو به همراه یک تا چهار عدد تار مو می باشد. اگر زیر میکروسکوپ به نحوه رشد مو نگاه کنید، می بینید که مو در دسته های یک، دو، سه و گاهی چهار تایی رشد می کند. این گروه های طبیعی مو "واحدهای فولیکولی مو" نامیده می شوند. از آنجاییکه هر گرافت مو، تعداد متفاوتی تار مو با خود به همراه دارد، شمارش تعداد تار موهای کاشته شده حدودی خواهد بود. پزشکان معمولا تعداد گرافت را در عددی مانند 2.5 ضرب کرده و تعداد تقریبی تار موی کاشته شده را حساب می کنند.
مراحل کاشت مو چگونه است؟
مشاوره اولیه
در اولین مشاوره با یک پزشک باید به وضوح انتظارات خود از این درمان را مشخص کنید.
بررسی سابقه پزشکی نیز برای حصول اطمینان از اینکه هیچ منعی برای این عمل ندارید، ضروری است. هم چنین پزشک دلایل ریزش موی شما را مورد بررسی قرار می دهد. معمولا از شما خواسته میشود فرم رضایتنامه ای را امضا کنید، به این معنی که مزایا و عوارض احتمالی کاشت موی سر را درک کردهاید. ممکن است جهت مقایسه نتایج، عکس قبل و بعد از شما گرفته شود.
نوع کاشت بر اساس شرایط فرد و توسط تشخیص پزشک مشخص می شود. فرآیند کاشت موی سر به طور کلی به سه مرحله تقسیم میشود:
برداشت قسمت دهنده
موی اهدا کننده باید ابتدا از ناحیه مناسب پوست فرد گرفته شود (معمولا از پشت سر). این موها باید کاملا ضخیم باشند. قبل از جراحی، پزشک ممکن است قرص مسکنی به فرد بدهد تا اضطراب و ناراحتی او کاهش یابد. سپس لیدوکایین (داروی بی حسی موضعی) و آدرنالین (برای کاهش خونریزی) به پوست بخش دهنده (معمولا پشت سر) تزریق میشود.
روش های مختلف کاشت مو در این مرحله متفاوت هستند. برای مثال در روش FUT پوست برش می خورد و نواری از سر با ابعادی حدود 20 سانتی متر در 6 میلی متر جدا می شود.سپس برای بستن زخم از بخیه استفاده می شود. روش های FUE، FIT و SUT بسیار شبیه به یکدیگر بوده و تنها دستگاه برداشت گرافت در آنها متفاوت است. در این روش ها با دستگاه گرافت ها بطور مستقیم از بخش دهنده جدا می شود. این روش ها زخم و اسکار قابل توجهی به جای نمی گذارند و خیلی سریع بهبود می یابند.
تهیه گرافت
در روش FUT هنگامی که بافت دهنده تهیه شد، گرافت ها را زیر میکروسکوپ از پوست برداشته شده آماده می کنند. این گرافت ها میتوانند به اندازه ای کوچک باشند که تنها حاوی یک یا دو تار مو باشند. در روش های دیگر گرافت ها به صورت جداگانه موجود هستند و برای جایگذاری آماده می شوند.
جایگذاری گرافت
هنگامی که گرافت ها آماده شدند، پوست سر فرد با استفاده از تزریق موضعی لیگناکائین بی حس میشود. سپس گرافت ها درون شکاف های کوچک در پوست جای داده میشوند. فرآیند قرار دادن گرافت ها میتواند بسته به نوع و تعداد گرافت مورد استفاده، ساعتها طول بکشد.
ممکن است برای اولین شب برای کمک به ایمن کردن گرافت ها لازم باشد که با بانداژ توربان مانند شب را سپری کنید.
چند گرافت برای پوشش کافی سر لازم است؟
امروزه بسیاری از جراحان کاشت مو، از گرافت هایی استفاده میکنند که شامل یک تا هشت تار مو بوده و در هر جلسه ۲۰۰ تا ۸۰۰ گرافت را می کارند.
انتخاب نوع گرافت، به سطح ناحیه طاسی، کیفیت و تعداد موهای دهنده و مهارت و تجربه پزشک بستگی دارد.
تکرار کاشت مو
بسته به میزان ریزش موی اولیه و نوع روش، ممکن است برای دستیابی به نتایج خوب، تکرار کاشت مو نیاز باشد. زمان بین جلسات کاشت مو بسته به ویژگیهای هر فرد متفاوت است.
کاشت مو معمولا بین ۱ تا ۲ سال طول می کشد.
دوره نقاهت پس از جراحی کاشت مو چقدر است؟
پس از کاشت مو به روش FUT، برخی از بیماران ممکن است مایل باشند که بیش از یک روز استراحت کنند. همچنین اگر کاشت مو در وسعت بزرگتری انجام شده باشد، ممکن است ورم بیشتری ایجاد شود. اسکار در روش FUT بزرگتر بوده و دوره نقاهت ممکن است کمی بیشتر باشد. در روش های دیگر اسکارهای کوچک سریعتر بهبود می یابد ولی از آنجایی که موهای فرد در این روش بسیار کوتاه شده است، برخی افراد مایل نیستند تا چند روز در جمع حضور پیدا کنند.
عوارض کاشت مو چیست؟
به دلیل استفاده از داروی بی حسی، هیچ دردی در طول عمل وجود ندارد ولی ممکن است برخی افراد نسبت به داروی بی حسی حساسیت نشان دهند. کاشت مو در صورتی که توسط جراحی متخصص و با تجربه انجام گیرد، عوارض ناچیزی خواهد داشت.
در حالی که در هر نوع جراحی ریسک هایی وجود دارد، در مورد کاشت مو، این روش یک روش جراحی بزرگ محسوب نمی شود. عوارض کاشت موی سر، جزئی و معمولا ورم خفیفی برای 2 تا 3 روز ماندگار است. در برخی موارد که مو در نواحی وسیعی کاشته می شود، ممکن است ورم شدیدتر بوده و باعث ایجاد پف و کبودی در اطراف چشم شود. در موارد نادر ممکن است خونریزی، بی حسی در محل کاشت اتفاق بیفتد.
ممکن است پوسته های کوچکی روی هر گرافت ایجاد شود که حدود ۷ تا ۱۴ روز پس از جراحی باقی بمانند.
در روش FUT به ندرت، در محل های برش خورده عفونت ایجاد می شود. به طور کلی، هر نوع اسکار و جای زخم، بسیار ناچیز خواهد بود.
نتایج کاشت مو در هر فرد متفاوت است و معمولا افراد از همان روز اول شاهد رشد موی جدید نیستند. اکثر افراد بلافاصله پس از کاشت مو، کمی از موهای خود را از دست میدهند، اما بعد از مدتی این ریزش متوقف میشود. فولیکول های جدید مو به مدت چند ماه رشد نخواهند کرد، اما باید بعد از این دوره رشد کنند. گاهی اوقات ممکن است گرافتی وجود داشته باشد که نتواند رشد کند.
آشنایی با روش های درمان ریزش مو در صفحه ریزش مو:
مراقبت های بعد از کاشت مو چیست؟
رعایت توصیه های پزشک برای رسیدن به نتایجی موفقیت آمیز و کاهش بروز عوارض بعد از کاشت مو، بسیار ضروری است.
توصیه های پس از درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- استفاده از داروی مسکن خفیف برای کاهش درد در صورت تجویز پزشک
- به آرامی پوست سر را ۲ الی ۳ روز بعد از کاشت مو، شامپو بزنید.
- برای کاهش احتمال بروز عفونت ممکن است پماد آنتی بیوتیک تجویز شود.
- ۵ الی ۷ روز پس از کاشت مو برای برداشتن بخیه های جراحی به پزشک خود مراجعه کنید.
- اگر درد شدید و یا عفونت شدیدی را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
شرایط کاشت مو چیست؟
دلایل پزشکی کمی وجود دارد که افراد نباید تحت جراحی کاشت مو قرار گیرند.
عوامل اصلی که بایستی در نظر گرفت عبارتند از: انتظارات شما از جراحی، وسعت ناحیه طاسی، میزان چگالی و کیفیت موهای ناحیه دهنده
اگر هر کدام از انتظارات شما از نتیجه نهایی واقعی نباشند، یا اگر کیفیت موهای بخش دهنده مناسب نباشند، پزشک میتواند توصیه کند که جراحی کاشت مو، روش مناسبی برای شما نیست. هم چنین در صورتی که سن شما کمتر از 23 سال باشد این روش برای شما توصیه نمی شود.
اگر مستعد به اسکار یا زخم کلوییدی (اسکارهای قرمز و برجسته) هستید یا سابقه مشکلات بهبود زخم دارید ممکن است پزشک این روش را توصیه نکند و یا شاید به شما هشدار دهد که زخمها ممکن است برجسته با ظاهری بسیار قابل مشاهده باشند.