آر اف سرجری (rf سرجری)، رادیو سرجری یا جراحی با امواج رادیویی برای برداشتن خالها، زگیلها، زائدههای پوستی، توده ها و برآمدگیها استفاده میشود. این شیوه شامل فرستادن امواج رادیویی درون پوست بهمنظور برداشتن یا تغییر شکل ضایعه است. بسته به نوع ضایعه از الکترودهای مختلفی استفاده میشود، مانند: سوزن باریک، حلقه سیمی، تیغ جراحی و غیره.
در زمان التیام تا چند روز انتظار ورم خفیف، قرمزی، کبودی و حساسیت در آن ناحیه را داشته باشید. با اینحال به علت انعقاد بافت در حین درمان نباید هیچگونه خونریزی وجود داشته باشد. رادیوسرجری یک شیوه نسبتاً جدید با تهاجم کم برای بریدن و انعقاد بافتهای نرم است که بهمنظور برداشتن و تغییر شکل زائدههای پوستی، زگیلها، تومورها، لکه های مادرزادی، خالها، اسکارها و دیگر توده ها و برآمدگیها استفاده میشود.
برخلاف سوزاندن الکتریکی، حرارت درون بافتها تولید میشود، به همین دلیل الکترود سرد باقی میماند و بافت اطراف را نسوزانده یا به آنها آسیب نمی رساند. در حین انجام رادیوسرجری نیازی به فشار نیست و سلولهای بافت بهطور مؤثری در مسیر امواج رادیویی تبخیر میشوند.
اطلاعات پیش زمینه آر اف سرجری
خالها، زگیلها، زائدههای پوستی، توده ها و برآمدگیها میتوانند ناراحتکننده به نظر رسند و برای کسی که چنین زائده هایی چهره او را بدشکل کرده باعث نگرانی روحی و اجتماعی او شود. با افزایش آمار ابتلا به سرطان پوست، به ما بسیار توصیهشده برای هرگونه توموری که یک شبه ظاهر میشود یا ظاهرش بهطور چشمگیری تغییر میکند به دنبال توصیه پزشکی متخصص باشیم. اگرچه خوشبختانه، بیشتر تومورها خوشخیم و بیضرر هستند، و اغلب برداشتن آنها ساده و سریع بوده و ازنظر زیبایی با نتایج اطمینان بخشی همراه است.
عبارت جراحی با امواج رادیویی یا رادیوسرجری در پزشکی بسیار گیج کننده است، چرا که در واقع این عبارت به دو شیوه جراحی متفاوت اشاره دارد. نگاه کردن به تفاوتهای بین این دو بهمنظور از بین رفتن ابهام، ارزش وقت گذاشتن را دارد.
اولین نوع جراحی با امواج رادیویی (پرتودرمانی استریوتاکتیک)، روش پزشکی است که با استفاده از تابش مستقیم پرتوهای یونیزه مانند اشعههای گاما، باعث درمان عارضه های بدخیم، خوشخیم و همچنین ناهنجاریهای عروقی به طور غیر تهاجمی می شود. این شکل از جراحی رادیویی اولین بار در سال 1949 برای پرتودهی آسیب های تومور مغزی در سوئد توسعه داده شد.
نوع دوم جراحی با امواج رادیویی بریدن بافتها توسط امواج رادیویی با فرکانس 4 مگاهرتز است. این شیوه جراحی نسبت به الکتروسرجری قدیمی و دیگر اشکال الکتروکوتری یا سوزاندن الکتریکی بسیار متفاوت است، چراکه این روش میتواند همزمان با بریدن، بدون اعمال فشار، بافتها را منعقد کند.
دستگاههای الکتروسرجری قدیمی بافت پوست را با عبور جریانی الکتریکی و ایجاد حرارتی با دمای بالا در نوک الکترود می بُرند.
مهم تر از همه این است که در جراحی موج رادیویی با دمای پایین و فرکانس 4 مگاهرتز، آسیب به بافت جانبی بسیار کم و کنترل شده است، که به معنی آسیب کمتر، درد پس از عمل کمتر، سرعت التیام بیشتر، از دست رفتن خون کمتر و التیامی بهتر است.
RF سرجری چه استفادهای دارد؟
آر اف سرجری یا رادیوسرجری بسیار پرکاربرد بوده و میتواند در بسیاری از تخصصهای پزشکی از قبیل جراحی عمومی، جراحی کرانیوفاشیال، جراحی دهان و فک و صورت، جراحی ژنیکولوژی زنان و جراحی مغز و اعصاب استفاده شود.
در پزشکی پوست و زیبایی، از آن برای جراحی های خفیفی همچون گشاد شدگی مویرگ (عروق رشته ای)، بینی نوک پیازی و گوشتی (رینوفیما)، صاف کردن و شکل دادن به لکه های مادرزادی و خالها، اختلالات پس از جراحی، بهبود اسکارها، باز کردن کیستها و غیره استفاده میشود.
در بسیاری از عمل های زیبایی مانند برداشتن کیسههای زیر چشم (بلفاروپلاستی) و لیفت صورت (ریتیدکتومی) نیز استفاده می شود.
موارد استفاده آر اف سرجری در مشکلات پوستی:
- برداشتن زائدههای پوستی، زگیلها، کراتوز سبورئیک (غدد بیضرر پوستی)، تومورهای بیضرر درون غدد عرق (سیرنگوما) و تومورهای بیضرر درون فولیکول مو (تریکواپیتلیوما).
- برداشتن خالهای قهوهای (ملانوسیتی)، عروق عنکبوتی (تلانژکتازی)، برخی تومورهای پوستی
- بافت برداری و پیوند پوست
- بازسازی سطح اسکارها (آبله مرغان، آکنه و غیره)
- جراحی کلوئید (اسکارهای ضخیم و برآمده)
- کاهش حجم تومورهای پوستی
- موزدایی
- بازسازی سطح پوست در مواردی همچون رینوفیما
- عمل زیبایی پلک چشم (بلفاروپلاستی)
- جراحی بازسازی مو: کاهش پوست سر، لیفت پوست سر، فلاپ پوست سر
- جراحی خارج ساختن فیبرومای کفپا (زگیلهای پا)
- لیفت صورت بدون لایه برداری
بسیاری از مطالعات نشان داده آر اف سرجری نسبت به برشهای لیزری برتر بوده و قابلمقایسه با برشهای تیغ جراحی است.
مزیتهای رادیوسرجری شامل موارد زیر است:
- التیام سریع
- بدون خونریزی یا خونریزی خفیف
- اسکارهای بسیار کوچک یا بدون اسکار
- زمان جراحی کمتر
- روشی کلینیکی و بدون نیاز به بیمارستان
مراحل عمل رادیوسرجری چگونه است؟
مشاوره اولیه
گفتوگوهایی دقیق درباره دلایل شما برای انتخاب این عمل پیش از شروع درمان بسیار با اهمیت است. همچنین باید از اینکه آیا این درمان خواسته شما را برآورده میکند مطمئن شوید. پزشکتان باید قادر به پاسخگویی به این سؤالات باشد.
همچنین به منظور حصول اطمینان از اینکه این درمان برای شما مشکلی ایجاد نمیکند، باید از شما سابقه پزشکی گرفته شود. ممکن است از شما خواسته شود فرم رضایت نامه ای را امضا کنید که به نشانه درک شما از مزایا و مخاطرات احتمالی این عمل است. ممکن است پزشک برای مقایسه نتایج، عکسی از قبل و بعد درمان از شما بیاندازد.
روش
جراحی با فرکانس رادیویی عبارت است از ارسال امواج رادیویی با فرکانس در محدوده 1.5 تا 4.5 مگاهرتز به داخل پوست به منظور حذف و یا تغییر شکل یک ضایعه که رایج ترین فرکانس مورد استفاده ۴ مگاهرتز است.
ضایعه باید با نوک الکترود لمس شود. این کار نسبت به روش قدیمی الکتروکوتر یا سوزاندن الکتریکی گرمای بسیار کمی تولید میکند. نتیجه آن تضمین آسیبی است قابل اغماض، که سبب التیامی سریع تر و اسکاری کوچک میشود. امواج رادیویی از نوک الکترود به طرف ضایعه حرکت کرده و مجدد توسط صفحه زمینه، به دستگاه باز میگردد.
زمانی که انرژی رادیویی از بین صفحه زمینه و الکترود بیمار عبور میکند، در انتهای الکترود متمرکز و باعث آزادسازی انرژی شده که درون سلول بخار تولید میکند و درنتیجه سلول ها را تبخیر کرده و بافتها را تقسیم میکند. حرارت باعث میشود آب درونسلولی به جوش بیاید و درنتیجه منجر به افزایش فشار درونی سلول میشود، تا جایی که از داخل میترکد. به این پدیده تبخیر سلولی میگویند.
برخلاف الکتروکوتر یا سوزاندن الکتریکی، الکترود سرد باقی میماند و نیازی به ارتباط الکتریکی بین بیمار و صفحه زمینه نیست.
مطالعات بسیاری، ثابت کردهاند که این روش مزایای چشمگیری نسبت به استفاده از برش توسط الکتروسرجری دارد، شامل: زمان عمل کوتاه تر، کاهش درد پس از عمل، و بستن غدد لنفاوی در زمان جراحی تومورهای بدخیم.
عوارض رادیو سرجری چیست؟
جراحی ها به دلیل استفاده از بیحسی موضعی به طور کلی کنترل شده هستند. ممکن است احساس کشیدگی داشته باشید، که آنهم به دلیل خارج کردن غده است اما نباید دردی احساس کنید.
در چند روز اولی که زخم التیام می یابد انتظار ورم خفیف، قرمزی، کبودی و حساسیت در آن ناحیه را داشته باشید. با اینحال، به دلیل انعقاد بافت در زمان درمان نباید هیچگونه خونریزی داشته باشید.
در مواردی بسیار نادر، به دلیل تماس با سطح فلزی دیگری مانند لمس بخشی آهنی تخت، بیمار ممکن است شوک الکتریکی یا سوختگی خفیفی را تجربه کند.
مراقبت های پس از آر اف سرجری چیست؟
بسیار مهم است که بهمنظور کمک به اطمینان از موفقیت عمل و کاهش خطر عوارض بهدقت توصیههای پزشک خود را پس از هر درمان رادیوسرجری دنبال کنید.
توصیههای پس از درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خشک و تمیز نگهداشتن ناحیه به مدت ۲ تا ۳ روز پس از درمان
- تماس فوری با پزشک در صورت مشاهده هرگونه نشانههای عفونت یا خونریزی شدید یا افزایش ناگهانی درد
آیا برای RF سرجری مناسب هستید؟
بهطورکلی زنان شیرده یا باردار کاندیداهای مناسبی نیستند. باید تا پس از به دنیا آمدن فرزتدتان یا توقف شیردهی برای انجام رادیوسرجری صبر کنید.
بیمارانی که ضربانساز برای آنها کار گذاشته شده است نیز نباید تحت این عمل قرار بگیرند.